خلاصه استاندارد شیر خشک
  • معرفی محصول
    شیر خشک فرآورده‌ای است که از خشک کردن شیر تازه و سالم پاستوریزه با یکی از روش‌های صنعتی معمول تهیه می‌شود. شیر خشک ممکن است از شیر کامل، شیر کم چرب، شیر بدون چربی و یا پس‌آب کره شیرین تهیه شود.
    2- موارد مصرف
    از شیر خشک در بازسازی و تهیه شیر مایع بازساخته، صنعت پخت نان جهت افزایش حجم و بهبود قابلیت جذب آب، شیرینی‌پزی، شکلات سازی، تولید سوسیس و کالباس، تولید غذای کودک، غذای دام، تولید بستنی و انواع لبنیات از جمله ماست استفاده می‌گردد.
    3-   استاندارد مربوط
    استاندارد مرتبط با شیر خشک، استاندارد ملی ایران به شماره 2012 با عنوان «شیر خشک- ویژگی‌ها» است. هدف از تدوین این استاندارد تعیین ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی، میکروبیولوژیکی، درجه‌بندی، بسته‌بندی، نشانه‌گذاری، نمونه‌برداری و روش‌های آزمون شیر خشکی است که مصرف انسانی دارد. شیر خشک ویژه خوراک کودکان و شیر خشکی که در خوراک دام به کار می‌رود در شمول این استاندارد نمی‌باشد.
    ویژگی‏های کیفی شیر خشک و اهمیت هر کدام از آن‌ها در جدول زیر آمده است.
    جدول 1- ویژگی‎های کیفی شیر خشک
  • ویژگی

    اهمیت

    رنگ

    رنگ نشان از کیفیت فرآیند خشک کردن و تازگی محصول است که باید در کل محصول یکنواخت باشد 

    بافت ظاهری

    بافت ممکن است در صورت خشک کردن نامناسب حاوی ذرات سوخته و تیره باشد یا به دلیل نگه‌داری در مکان مرطوب حالت پودری خود را از دست داده و تبدیل به تکه‌های بزرگ سفت شده شود

    طعم و بو

    طعم و بوی غیرطبیعی ممکن است در اثر اکسیداسیون چربی و فاسد شدن محصول اتفاق بیفتد

    رطوبت

    رطوبت بالا منجر به کلوخه‌ای و دانه دانه شدن بافت، تسریع اکسیداسیون، طعم کهنگی و نامطلوب می‌شود

    چربی

    اندازه‌گیری درصد چربی شاخصی در تعیین تقلب و اثبات ادعای تغذیه‌ای محصول تولیدی است

    ذرات سوخته

    ممکن است به دلیل خشک‌کردن نامناسب شیر، ذرات سوخته و لکه‌های تغییر رنگ داده شده در محصول قابل مشاهده باشد

    -   اهمیت استفاده از شیر خشک استاندارد
    شیر خشک یکی از محصولات پرکاربرد غذایی است که به صورت مستقیم و یا در ترکیب با مواد غذایی دیگر مورد استفاده انسان است. شیر خشک به علت عمر ماندگاری بالا بسیار مورد توجه است.
    در هنگام خرید باید به علامت استاندارد روی بسته‌بندی محصول و کد ده رقمی زیر آن توجه نمود. جهت پیگیری اعتبار پروانه کاربرد علامت استاندارد، کد ده رقمی درج شده در زیر آن را می‌توان به سامانه پیامکی 10001517 ارسال نمود.
    سامانه تلفن گویا 1517 رابط بین مردم و اداره کل استاندارد است و مصرف‌کنندگان می‌توانند شکایات مرتبط با کیفیت فرآورده مشمول استاندارد را از طریق این سامانه تلفنی، ثبت و پیگیری نمایند.

    تهیه و تنظیم: سمیه محمودی کارشناس امور آزمایشگاه