
1- معرفی محصول
کره فرآورده چربی است که فقط از شیر و با استفاده از فرآیند کرهزنی به دست میآید. هدف از کرهزنی، تبدیل امولسیون چربی در آب (خامه) به امولسیون آب در چربی (کره) است.
فرآیند تولید کره به دو روش سنتی و صنعتی انجام میشود. در روش صنعتی، تولید کره به دو صورت مداوم و غیرمداوم است که فرآیند مداوم آن متداولتر است. برای تولید کره، ابتدا خامه(30 تا 40 درصد چربی) از شیر کامل جدا میشود و بعد در دستگاه کرهزنی محصول کره بدست میآید.
2- موارد مصرف
کره از قدیم الایام در تهیه غذا مورد مصرف انسان بوده است. خوشمزه کردن غذا با روشهای متنوع از مهمترین علایق مردم است که یکی از این راهها، استفاده از کره در فرآیند پخت و طبخ به همراه سایر غذاها است.
3- استاندارد مربوطه
استاندارد مرتبط با کره، استاندارد ملی ایران به شماره 162 با عنوان «کره پاستوریزه- ویژگیها و روشهای آزمون» است. هدف از تدوین این استاندارد تعیین ویژگیهای حسی، فیزیکی و شیمیایی، میکروبی، نمونهبرداری، روشهای آزمون کره بستهبندی و نشانهگذاری کره بوده است. استاندارد مذکور منحصراً برای انواع کره پاستوریزه لاکتیکی و غیرلاکتیکی بستهبندی شده از چربی شیر کاربرد دارد.
ویژگیهای کیفی کره و حدود قابل پذیرش هر کدام از آنها به صورت جدول زیر است.
جدول 1- ویژگیهای کیفی کره
ویژگی |
حدود قابل پذیرش |
اهمیت |
عطر و طعم |
دارای طعم طبیعی بوده و عاری از طعم ترشیدگی، تندی، پنیری و همانند آنها باشد |
طعم و بوی غیرطبیعی ممکن است در اثر اکسیداسیون چربی و فاسد شدن محصول اتفاق بیفتد |
بافت |
بافت یکنواخت بوده و به صورت دانهای نباشد. در داخل بافت باید قطرات آب و حبابهای هوا دیده نشود |
وابسته به نسبت اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع است. هر چه بافت نرمتر باشد نسبت غیراشباع بالاتر است |
آب (درصد وزنی/وزنی) |
بیشینه 16 |
آب زیاد باعث تسریع فرآیند بدطعمی و بدبویی در کره میشود |
چربی (درصد وزنی) |
کمینه 82 |
اندازهگیری درصد چربی شاخصی در تعیین تقلب و کمفروشی است |
اسیدیته (بر جسب درصد وزنی/درصد وزنی اسید اولئیک) |
بیشینه 4/0 |
بالا رفتن اسیدیته در اثر اکسیداسیون چربی اتفاق میافتد و طعم و عطر محصول تغییر میکند |
عدد پراکسید (میلیاکیوالان گرم اکسیژن بر کیلوگرم) |
بیشینه 7/1 |
این شاخص نیز با پیشرفت اکسیداسیون چربی و فاسد شدن محصول افزایش پیدا میکند |
4- اهمیت استفاده از کره استاندارد
کره یکی از محصولات پرکاربرد غذایی است که به صورت مستقیم و یا در ترکیب با مواد غذایی دیگر مورد استفاده انسان است. کره به علت عطر و طعم آن بسیار مورد توجه است.
در هنگام خرید باید به علامت استاندارد بر روی بستهبندی محصول و کد ده رقمی زیر آن توجه نمود. جهت پیگیری اعتبار پروانه کاربرد علامت استاندارد، کد ده رقمی درج شده در زیر علامت را میتوان به سامانه پیامکی 10001517 ارسال نمود. سامانه تلفن گویا 1517 رابط بین مردم و اداره کل استاندارد است و مصرفکنندگان میتوانند شکایات مرتبط با کیفیت فرآورده مشمول استاندارد را از طریق این سامانه تلفنی، ثبت و پیگیری نمایند.
تهیه و تنظیم: حمید محمدی کارشناس مسوول امور آزمایشگاه استاندارد کردستان
نظرات متعلق به فرستنده ميباشند. مسؤوليت محتواي آنها برعهده فرستنده است.
دیدگاه ها
درصورتیکه مایلید ثبت دیدگاه با نام و مشخصات خودتان انجام شود و امکان نظردهی و پاسخگویی به نظرات سایر کاربران را داشته باشید، باید در سایتثبت نام کنید.